Ο Νίκος Ζουρνατζίδης γεννήθηκε στον Κεχρόκαμπο Καβάλας, το Νοέμβριο του 1947. Τελείωσε τις σπουδές του παίρνοντας την ειδικότητα του Εργοδηγού Μηχανολόγου το 1969. Γνώρισε το χορό από τα πρώτα βήματα της ζωής του στο χωριό του που ήταν αμιγώς ποντιακό. Η πρώτη ένταξή του σε χορευτική ομάδα ήταν το 1964 στη «Λέσχη Ποντίων Καβάλας».
Το 1969 βρέθηκε στην Αθήνα, για να υπηρετήσει τη θητεία του στο Ναυτικό. Από το 1969 μέχρι το 1971 ήταν χορευτής στο Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί». Ως χορευτή και χοροδιδάσκαλο τον συναντάμε και στον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών», (Κ.Ο.Π.Α.) από το 1971 έως το 1983. Από το 1971 μέχρι και το 1979 ήταν χορευτής και υπεύθυνος του ποντιακού τμήματος του χορευτικού συγκροτήματος του θεάτρου «Δόρα Στράτου», ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπεύθυνος όλου του χορευτικού.
Από το 1973 άρχισε μια έρευνα με μαγνητόφωνο για τη συλλογή και καταγραφή όλων των ποντιακών χορών, καθώς είχε διαπιστώσει σοβαρά κενά στις μέχρι τότε προσπάθειες. Από τον Απρίλιο του 1984, μετά την επιστροφή από ένα ταξίδι του στην Αμερική, άρχισε την έρευνα και καταγραφή των χορών των διαφόρων περιοχών του Πόντου με κάμερα που είχε προμηθευτεί από εκεί. Δίδαξε στο Λύκειο Ελληνίδων, στην Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην ειδικότητα χορού και εξακολουθεί να διδάσκει κατά καιρούς σε ποντιακούς και μη συλλόγους.
Έχει χορέψει ή διδάξει επανειλημμένα σε 82 πόλεις του εξωτερικου.
Κάθε χρόνο κάνει διάφορα σεμινάρια στο εξωτερικό, ενώ πολύ περισσότερα κάνει στην Ελλάδα, συνήθως το χειμώνα σε διοργανώσεις Δήμων και συλλόγων.
Επίσης, με δική του πρόταση και επίβλεψη και βάσει της προσωπικής του έρευνας, έγινε από την Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ν.Ε.), η καταγραφή της χορευτικής ποντιακής μουσικής όλων των περιοχών με όλα της τα μουσικά όργανα. Για το γεγονός αυτό έκανε δώρο στην Ομοσπονδία όλο το μουσικό υλικό (σε 6 cds) που συγκέντρωσε από την έρευνα του για την έκδοση: «Ανέβζηγος Αροθυμία».
Το 1993 μαζί με παλιούς χορευτές δημιούργησε το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αργώ», που μετονομάστηκε σε «Σέρρα». Είναι το πρώτο χορευτικό συγκρότημα, που χρησιμοποίησε αντίγραφα των παραδοσιακών ποντιακών ενδυμασιών με όλα τους τα κοσμήματα, τα εξαρτήματα, με παραδοσιακά γυναικεία χτενίσματα και ανδρικά κεφαλοδεσίματα, για να αποβάλει επιτέλους η ποντιακή παράδοση το απαράδεκτο φαινόμενο να χορεύουν τους ειρηνικούς χορούς των προγόνων μας με πολεμική εξάρτιση αλλοιώνοντας την ευγενική μορφή τους.
Η προσωπική του έρευνα έχει εκδοθεί σε βιβλίο το 1988 με τον τίτλο: «Συμβολή στην έρευνα του ποντιακού χορού» και συμπεριλαμβάνει τέσσερα cds: «Τραγούδια και σκοποί του Πόντου», με όλη τη χορευτική μουσική, όπου τραγουδούν πολλοί από τους θεωρούμενους κορυφαίους σήμερα καλλιτέχνες και τέσσερα dvds: «Χοροί του Πόντου» με τους χορούς να χορεύονται από ανθρώπους πρώτης και δεύτερης γενιάς και στη συνέχεια να αποδίδονται από το Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα».
Επίσης, το Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε από το «Ψωμιάδειον Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού» για την πολύχρονη και πολύπλευρη προσφορά του στην ποντιακή παράδοση.
Έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο: «Χορευτικές Διαδικασίες και Χοροί του Πόντου», στο οποίο περιγράφονται: οι χοροί, τα μουσικά όργανα, οι ενδυμασίες και αναφέρονται λίγα ιστορικά στοιχεία. Το βιβλίο αυτό διδασκόταν στα Σ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών στην ειδικότητα χορού του Πανεπιστημίου.
Έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά και εξακολουθεί να δημοσιεύει διάφορα άρθρα σχετικά με την ποντιακή παράδοση, ενώ έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην τηλεόραση, αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές ανάλογου περιεχομένου. Με το ίδιο περιεχόμενο έδωσε και δίνει διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 2005 κατέγραψε με κατοίκους του χωριού του 17 παραδοσιακά παιχνίδια που παίζονταν στον Πόντο και τα δώρισε στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Ε.Π.Μ.), όπως και στο «Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων».
Ήταν μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.), από την οποία παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την παράδοση, όπως και από την επιτροπή πολιτισμού της.
Τον Απρίλιο του 2013 εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του «Συμβολή στην έρευνα των χορών του Πόντου» (Λαογραφικά και Ιστορικά στοιχεία της περιοχής), το οποίο συμπληρώνει τα κενά και διορθώνει τα λάθη του πρώτου.
Τέλος, ήταν ο εμπνευστής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του πρώτου «Επιστημονικού Συμποσίου Ποντιακού Πολιτισμού» που έγινε στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου στην Αθήνα 6 και 7 Φεβρουαρίου 2016. Ακολούθησαν άλλα τέσσερα: δύο στην Αθήνα στα ξενοδοχεία «Hilton» και «Divani-Caravel» και δύο σε Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο «Hyatt» και η οποία προσπάθεια τερματίστηκε λόγω covid.
Σήμερα επεξεργάζεται την τρίτη βελτιωμένη έκδοση του βιβλίου του «Συμβολή στην Έρευνα των Χορών του Πόντου» το οποίο αναμένεται να εκδοθεί
We use cookies to analyze website traffic and optimize your website experience. By accepting our use of cookies, your data will be aggregated with all other user data.